Alpakka og lama

Lamaer, alpakkaer og huarizo er kameldyr som stammer fra Sør-Amerika, men det er noen forskjeller mellom disse artene.


En av de mest åpenbareforskjellene er størrelsen. Lamaer er generelt større enn alpakkaer, med en høyde på opptil 1,8 meter og en vekt på opptil 200 kg. Alpakkaer derimot er vanligvis rundt 1 meter høye og veier rundt 50-80 kg. Lamaer har også lengre bein oget mer rektangulært hode sammenlignet med alpakkaer, som har kortere bein og en mer avrundet hodeskalle. Huarizo er avkommet etter en paring mellom lama og alpakka, så de har trekk fra begge artene. Felles for alle tre er at de er kameldyr.


En annen forskjell er at lamaer er mer egnet til å brukes som pakkdyr, mens alpakkaer er mer populære for ullen. Alpakkaull er mykere og mer ettertraktet enn lamaull, og alpakkaene har derfor blitt avlet spesielt for å produsere denne typen ull. Huarizo har verken bra ull eller er spesielt gode til å bære, så disse har man kun til kos.


Personlighet er også en forskjell mellom alpakka og lama. Lamaer er generelt mer selvstendige og territoriale, og kan være mer utfordrende å håndtere enn alpakkaer, som på sin side er mer sosiale og tamme.


Til slutt er det verdt å nevne at selv om det er forskjeller mellom disse to artene, så er de begge fantastiske dyr med unike egenskaper og personligheter.

Kan lama og alpakka få barn sammen?

Spytter de på oss?

Dra musepekeren over her og finn ut mer!

Ja, lama og alpakka kan få barn sammen. En alpakkahingst og en lamahoppe kan få barn. Det blir litt som når hest og esel får barn og de kalles muldyr.


Når lama og alpakka får barn sammen heter avkommet huarizo. Til forskjell fra muldyret er huarizoen fruktbar, men bare i fangenskap, tror forskerne. Lama og alpakka har gode egenskaper hver for seg, men i en huarizo får du et dyr som verken er flink å bære eller har særlig bra ull, så derfor er det ikke vanlig å blande. 


Vi mistenker Bodil, lamahoppen vår, er drektig med en av alpakkaguttene. Hvis det er tilfelle får vi et eksemplar av huarizo på Lillerud gård sommeren 2023!

Ring oss, bruk kontaktskjemaet eller skriv til oss på Facebook messenger hvis du har ønsker ut over tilbudet vårt. Kansje kan vi imøtekomme deg?